♦ Infuzie, decoct sau macerat ! Tu stii care este diferenta dintre cele 3 metode de preparare?
A prepara ceaiul dorit intr-un mod cat mai corect, alegând metoda potrivită, înseamnă să te bucuri la maxim de toate beneficiile oferite de plantele medicinale. Există 3 metode pentru prepararea ceaiului, şi anume: prin infuzare, decocţie şi macerare, fiecare cu propriile reguli pe care le vom explica în cele ce urmează.
♦ Metoda de preparare a ceaiului prin infuzare !
Cea mai simplă şi implicit cea mai populară metodă de preparare a ceaiului este infuzia, care presupune extragerea substanţelor active din plantele medicinale prin turnarea peste acestea a apei clocotite. Ştiai că respectarea timpului de infuzare poate influenţa măsura în care te bucuri de beneficiile ceaiului respectiv ? De exemplu, concentraţia subtantelor active poate fi distrusă dacă plantele medicinale sunt infuzate mai mult decât este indicat. Infuzia propriu-zisă poate dura de la câteva minute până la o jumătate de oră, in functie de planta, iar unele plante pot fi preparate doar cu ajutorul acestei metode, cum ar fi: menta, roiniţa, florile de tei sau de lavanda. Dupa fierbere, vasul in care a fost preparat ceaiul se acopera si sa lasa la infuzat si racit circa 30-60 minute, inainte de a fi consumat !
♦ Metoda de preparare a ceaiului prin decocţie !
Decoctul ca şi metodă de preparare a ceaiului este indicată numai în cazul plantelor medicinale lemnoase si tari, precum scoarţă, coji, rădăcini sau muguri (vezi Reishi, Astragalus si Ginseng) Ca şi procedeu, decoctul este o combinaţie între metoda macerării şi cea a infuziei: părţile vegetale se lasă într-o anumită cantitate de apă rece, după care se fierb conform duratei recomandate. Amestecul astfel obtinut se lasa la infuzat si racit, inainte de a fi consumat se strecoara compozitia. La fierbere, utilizati aceeasi apa folosita la inmuierea plantei, pe care o refolositi, fierband astfel radacina timp de 30 minute - 1oră, dar la foc foarte mic, într-un vas acoperit. Decoctul se lasa la infuzat si racit pentru 1-2 ore, apoi se strecoara, si se consuma (bea) gradat, pe tot parcursul zilei. Restul de ceai ramas, poate fi tinut in frigider pentru a doua zi. Înainte de fierbere, rondelele de radacina se vor mărunți cât mai mult posibil, sau se vor măcina ușor, chiar cu o granulație mai mare.
♦ Metoda de preparare a ceaiului prin macerare !
Maceratul se impune atunci când substanţele active din anumite plante medicinale se pot inactiva în cazul fierberii. Două exemple de plante care se prepară doar prin procesul de macerare sunt seminţele de in şi rădăcina de nalbă. Ce presupune maceratul ? După spălarea în prealabil a plantelor mărunţite, se adaugă o cantitate de apă rece şi se lasă la temperatura camerei, întocmai cum indică reţeta. Conţinutul se amestecă din când în când, iar la final se strecoară prin tifon. Preparatul astfel obtinut, trebuie consumat numai la temperatura camerei (in acest caz procedeul de fierbere este exclus) în maxim 24 de ore !